top of page

Het Social Media gebruik in NederlandWe scrollen en swipen wat af met z’n allen in ons land. Een dagelijkse overdosis aan informatie en beeldmateriaal raast voorbij op je beeldscherm en stiekem raken we allemaal lichtelijk verslaafd aan de kleurrijke, bewegende constante aanvoer van content. Volgens recente cijfers heeft Facebook nog steeds de grootste gebruikersbasis met zo’n 7 miljoen gebruikers per dag. Instagram volgt op de tweede plaats met ongeveer 4 miljoenen dagelijkse actievelingen. Andere grote social media platforms in Nederland zijn YouTube, LinkedIn, TikTok, Pinterest en Twitter.


De populariteit per social media platform in Nederland


De populariteit per social media platform kan trouwens snel veranderen en volgend jaar kunnen de statistieken er weer totaal anders uitzien. TikTok is nu bijvoorbeeld de grootste groeier in Nederland, vooral onder jongeren. Het is waarschijnlijk dat TikTok in de toekomst zal blijven groeien en zich zal ontwikkelen tot een belangrijk social media platform in Nederland, maar of deze hardloper wellicht een doodloper is, kan alleen de tijd ons leren. Zo hard als de populariteit stijgt, zo snel schieten de privacy schandalen inmiddels ook de grond uit rondom TikTok. En wat gebeurt er nu China het platform heeft opgekocht? Het is transparant, overzichtelijk en tegelijkertijd altijd gissen. Ondernemers en marketeers moeten daarom regelmatig met een scherp oog de markt in de gaten houden en waar nodig hun marketingstrategie aanpassen.


Welk social media platform kun je het beste inzetten voor jouw social media marketing?


Welk social media platform het meest past bij jouw merk of bedrijf hangt natuurlijk samen met de doelgroep en de doelstellingen. Wie wil je bereiken en waar zitten zij? Elke platform heeft zijn eigen unieke kenmerken en demografische samenstelling van gebruikers. Hieronder geven wij een overzicht van de meest populaire social media platforms en waarvoor ze handig ingezet kunnen worden:


Facebook: met een grote gebruikersbasis en gerichte advertentiemogelijkheden, is Facebook een van de beste platformen voor het bereiken van een breed publiek. Het is bijvoorbeeld geschikt voor het genereren van leads of het verhogen van de bekendheid van een merk. Over het algemeen zijn de Facebook-gebruikers van de oudere generaties. De grootste leeftijdsgroep is hier tussen de 35 - 60 jaar.


Instagram: Dit platform is vooral geschikt voor beeld- en videomarketing. Het is een goede keuze voor merken die visueel aantrekkelijke producten of diensten aanbieden en die willen profiteren van de groeiende trend van influencer marketing. Het publiek op Insta is voornamelijk de nieuwe volwassen generatie, tussen de 15 en 45 jaar ongeveer.


LinkedIn: LinkedIn is een zakelijk platform met een grote gebruikersbasis van professionals. Het is een goede keuze voor B2B-bedrijven die willen netwerken met andere bedrijven of hun thought leadership willen delen. Het is als het ware marketing onder collegae, dus als je een zakelijke doelgroep wilt bereiken is dit je platform.


TikTok: TikTok is een snelgroeiend platform met een groot aantal jonge gebruikers. Het is geschikt voor merken die willen inspelen op de trend van korte videomarketing en een zeer jong publiek willen bereiken. Het amusement gehalte op TikTok is erg hoog, dus denk goed na of jouw merk of product hier op het juiste podium staat.


YouTube: Dit is het grootste videoplatform ter wereld, geschikt voor video marketing. YouTube zich nog steeds door langdurige en inhoudelijke content te delen, maar is tegenwoordig ook te vinden als ‘YouTube Shorts’: korte video’s a la TikTok of Instagram Reels om de volgers te voorzien van snackable snelle video’s.


Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel platform het beste is voor iedereen, en dat je misschien meerdere platforms moet gebruiken om je doelstellingen en doelgroep te bereiken. We raden je aan om je doelgroep en je doelstellingen goed te analyseren voordat je een beslissing neemt welk platform je gaat gebruiken voor je marketinginspanningen. Zijn jouw droomklanten bijvoorbeeld grote bedrijven of de buurvrouw op de hoek? En heb je 1000 woorden te vertellen of zegt één beeld genoeg?

Comments


bottom of page